MEŠALA IN ČRPALKE ZA GNOJEVKO Z VPIHAVANJEM ZRAKA

Ključni prednosti naših mešal in črpalk sta dovajanje zraka v gnojevko in posebna oblika mešalnega rotorja.

Z dovajanjem zraka zmanjšamo negativne vplive gnojevke na okolje. Nepredelana (neozračena) gnojevka namreč vsebuje približno 20 % dušika v organski in 80 % v anorganski obliki. To razmerje z ozračevanjem spremenimo v prid organski obliki tudi do 76 % proti 24 %, kar se praktično pokaže v pospešeni rasti trav, detelj in cvetlic in zmanjšani rasti nekoristnih rastlin. Zmanjšata se tudi neprijeten vonj in požig rastlin v sončnem vremenu.

Zaradi posebne izvedbe rotorja (oblika ladijskega vijaka) imajo naša mešala in črpalke visok učinek mešanja. Konstrukcija je robustna in omogoča enostavno uporabo.

Vsa naša stabilna mešala in črpalke omogočajo centralno mazanje spodnjega ležaja. Mazanje se izvaja prek mazalke, ki je nameščena na vrhu mešala (pri elektromotorju), zato se mazanje lahko izvaja kadarkoli, ne glede na nivo gnojevke.

Vsi vitalni deli, ki so v neposrednem stiku z gnojevko, so iz nerjavečega materiala, ostali deli so vroče cinkani ali barvani s kislinsko odporno barvo in lakom.

 

Črpalka za gnojevko z dovajanjem zraka

Naše črpalke za gnojevko so zaradi visoke moči prečrpavanja primerne za:

  • izpiranje hlevskih kanalov pod rešetkami, 
  • prečrpavanje gnojevke iz ene v drugo jamo,
  • mešanje gnojevke.

Moč pogonskega elektromotorja je v večini primerov 11 kW, po potrebi lahko tudi 15 kW ali več. Pred izdelavo izmerimo vaš objekt in prilagodimo črpalko vašim potrebam (dolžina, izvedba vpetja, ventili, cevovodi…). Črpalko s pripadajočimi cevovodi vam tudi montiramo.

Mešalo na traktorski pogon z dovajanjem zraka

Traktorska mešala so primerna predvsem za večje gnojne jame in jame problematičnih oblik, kjer je potreben močnejši učinek mešanja.

Možnih je več izvedb:

  • z nosilcem za traktor in možnostjo pokončne postavitve v jamo (s pregibom);
  • stabilna izvedba: mešalo je montirano v jamo, ima ročico za spreminjanje naklona ter vodila za premik v vodoravni smeri. Mešalo lahko prilagodimo velikosti objekta in moči traktorja.

Prevozno mešalo z dovajanjem zraka (7,5 kW do 11 kW)

Mobilno mešalo za mešanje gnojevke se uporablja v primerih, ko je potrebno mešati več gnojnih jam ali eno jamo na različnih mestih. Kot že ime samo pove, je mešalo prevozno, na kolesih, prestavljamo ga lahko brez uporabe stroja. S pomočjo vrtljivih ročic ga lahko upravlja ena sama oseba. Z vitlom ga dvigamo in spuščamo. Z vijakom in ročico spreminjamo nagibni kot, z drugo ročico pa nosilno cev z rotorjem in elektromotorjem pomikamo naprej in nazaj. Dolžina mešala se prilagodi vašim potrebam, prav tako tudi moč elektromotorja, ki je od 7,5 kW do 11 kW. Moči motorja je prilagojena tudi velikost mešalnega rotorja.

Stabilno mešalo (7,5 kW do 15 kW)

Pri tej izvedbi ima rotor manjšo vrtilno hitrost in precej večji premer. S tem povečamo izkoristek elektromotorja, posledično pa mešamo večje jame. Prenos je lahko izveden z jermenskim prenosom ali reduktorjem. Dolžina mešala in izvedba vpetja sta prilagojena vsakemu objektu posebej.

Stabilno mešalo s prenosom (11 kW do 15 kW)

Uporabljamo ga pri notranjih in zunanjih jamah vseh oblik. Stabilno ali fiksno mešalo je običajno nameščeno v jašku greznice ali ob robu jame. Lahko mu spreminjamo nagibni kot, kadar je potrebno je možno tudi gibanje naprej in nazaj in rotacija mešala levo in desno. S predhodnimi meritvami mešalnik prilagodimo vsakemu objektu posebej in ga tudi montiramo.